Noticias

Noticias/Miércoles, 14 de abril de 2021

Projecte transversal d’educació alimentària

Este contenido no tiene traducción al castellano. Se muestra a continuación la versión en catalán.

Amb motiu de l’Any Internacional de les Fruites i les Verdures, a La Salle Gràcia hem dut a terme un projecte d’educació per a la salut i la bona alimentació en tots els cursos de l’escola.

Projecte transversal d’educació alimentària

L’ONU va declarar aquest any 2021 com l’Any Internacional de les Fruites i les Verdures. L’objectiu principal és conscienciar sobre els beneficis que té el consum de fruites i verdures tant per la salut com per al medi ambient.

Educar els nostres menuts perquè mantinguin estils de vida saludables, equilibrats i diversificats els ajudarà a créixer sans i a adquirir bons hàbits de cara al futur. A més a més, el consum de fruites, verdures i hortalisses locals i de temporada contribueix notablement a augmentar la sostenibilitat del medi ambient.

A La Salle Gràcia hem volgut unir-nos a aquesta iniciativa i hem portat l’educació alimentària a les aules d’una manera transversal i multidisciplinària. Les activitats, adaptades a cada grup d’edat, aborden el coneixement de les fruites i les verdures des de diferents vessants:

  • Hàbits: Crear de bons hàbits alimentaris com a part de la construcció d’un estil de vida saludable.
  • Ciència: Conèixer les necessitats del cos humà i les propietats que tenen diversos aliments ajuda a entendre per què són tan imprescindibles.
  • Educació ambiental: Aprendre els cicles de la natura a través de les fruites i les verdures; d’on venen, com es cultiven, com afecten les condicions ambientals al seu desenvolupament, quan cal plantar i collir cada cosa...
  • Educació artística: Aprendre a apreciar les qualitats estètiques de les fruites i les verdures. Els seus colors i formes no només ens proporcionen informació, sinó també plaer visual.

A continuació, us expliquem algunes de les activitats que hem fet dins d’aquest projecte:

Cuina amb fruites i verdures

Les classes d'educació infantil i primària han après a cuinar receptes delicioses amb fruites:

  • A educació infantil, 1r i 2n van fer unes brotxetes de fruita
  • A 3r i 4t van aprendre a fer batuts de fruites
  • A 5è i 6è van preparar unes cassoletes de fruita i xocolata

Tot plegat, boníssim, saludable i ben divertit!


Exposició artístico-científica

1r d'ESO ha preparat una exposició de fruites i verdures de paper maixé, que ha quedat exposada a l’entrada principal.

L’activitat combina l’educació artística amb la científica, ja que l’exposició, a més d’estètica, fa una funció informativa:

Sabíeu que els colors de les fruites i les verdures ens donen pistes sobre les seves propietats? Les vermelles són antioxidants i protegeixen el cor, les verdes depuren i ens ajuden a descansar, les blanques milloren la circulació de la sang i regulen el colesterol... 

L'exposició, a part de les figures, compta amb uns cartells on podem veure quins grups de fruites, verdures i hortalisses són adequats segons les nostres necessitats. Per alimentar-se bé, cal conèixer el que mengem!

Aprenem a cultivar

Com a part del projecte d'educació ambiental, i dins de les activitats per l'Any Internacional de les Fruites i les Verdures, els nens i nenes d'educació infantil i primària han après a plantar.

Aprofitant que ara és bona època per a sembrar molts tipus de plantes i aliments, nens i nenes han plantat verdures, hortalisses i flors en el seu hort vertical. D’aquesta manera,  podran ser testimonis en viu dels cicles de la natura, i alhora aprendre sobre les necessitats de les plantes per a sobreviure.

A més a més, gràcies a ells, l'escola ara està més bonica que mai!

Pintem bodegons

A part d'aprendre'n les propietats, els beneficis ambientals i el cultiu, hem fet servir les fruites i les verdures com a vehicle per a treballar les habilitats d'observació, lògica i percepció artística.

Hem après a observar detalls, a pintar amb aquarel·la i a crear un bodegó jugant amb les formes i la llum... Els  colors, formes i contrastos que tenen els vegetals ens permeten treballar moltes habilitats... i ens recorden dia a dia que, realment, són un tresor de la naturalesa!

Carnestoltes vegetal

Aquest any, Carnestoltes també va estar integrat dins les activitats de l’Any Internacional de les Fruites i les Verdures.

Ens vam disfressar de fruites i verdures. L’escola es va omplir de colors i formes, va estar més acolorida i saludable que mai!

Vam tenir pinyes i cireres, raïms, maduixes, llimones, síndries i macedònies. I també pebrots i tomàquets, enciams, calçots... i, és clar, no podien faltar pageses i cuiners que ho cuidessin i ho cuinessin tot!

Sens dubte, Carnestoltes va ser un punt àlgid en aquest projecte transversal que ens està ensenyant tant sobre la natura que ens envolta i la salut que ens pot donar!