Noticias

ESO/Miércoles, 5 de mayo de 2021

4t d'ESO analitza les relacions abusives a través del disc "El Mal Querer" de Rosalía

Este contenido no tiene traducción al castellano. Se muestra a continuación la versión en catalán.

El disc més famós de Rosalía està inspirat en un roman medieval que parla sobre una relació de maltractament

4t d'ESO analitza les relacions abusives a través del disc

Sabíeu que el disc "El mal querer" de Rosalía està inspirat en un roman de l'any 1287 d. C.?

La novel·la, titulada "Flamenca", parla d'una dona intel·ligent i bonica que es troba atrapada en una relació de maltractament. Cada cançó del disc es correspon amb un capítol del llibre, i tots dos van relatant les fases que sol tenir una relació abusiva, des de l'enamorament inicial fins als estadis més violents.

Dins de la Setmana de les Lletres, l'alumnat de 4t d'ESO va fer un treball d'investigació i comparació de la novel·la i el disc. Han analitzat com literatura i música plasmen de manera diferent, però comparable, les situacions subtils que van portant a una relació de maltractament físic i han comparat com s'han anat manifestant els diferents estadis de l'abús al llarg del temps.

El treball els ha portat a fer una reflexió sobre com eren les relacions abusives al segle XIII i com són ara. Són iguals? Les alarmes i els senyals que cal tenir en compte són comparables a les que hi havia fa vuit segles? Hi ha situacions que abans s'acceptaven com a normals i ara ja no? Quines situacions es donaven abans i segueixen passant ara? Hi ha una connexió entre les dinàmiques de relacions abusives antigues i les actuals?

A través de la música contemporània, l'alumnat ha tingut l'oportunitat d'acostar-se a l'art des de diferents perspectives. Per un cantó, han pogut establir una línia que connecta l'art medieval i el contemporani, i han pogut apreciar com, ara i sempre, l'art toca temes universals. A més a més, gràcies a aquest treball, l'alumnat ha treballat les capacitats de recerca i anàlisi, i ha desenvolupat una mica més el pensament crític, que és essencial per a enfrontar-se a la realitat des d'una escala moral i uns valors triats de manera personal i conscient.